sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Energia avastuskeskus



Olin Tallinnan uuden tiedekeskuksen, Energia avastuskeskuksen (Energia oivalluskeskus) avajaisissa. Tässä muutama kuva ja poikkitieteellinen havainto avajaisista suomalaisen delegaation jäsenen silmin katsottuna.  Voin vilpittömästi suositella visiittiä avastuskeskukseen, jos on yhtään tiedehenkinen - poikkitiedehenkinenkin riittää. Pääsyliputkin ovat ihan kohtuuhintaisia.


Tiedekeskus sijaitsee hyvällä paikalla aivan sataman vieressä.


Tiedekeskuksen johtaja tohtori Kertu Saks pitämässä avajaispuhetta. Suomalainen delegaatio pani merkille, että merkittävimpänä suomalaisena tiedekeskuksen syntyä ja kehitystä auttaneena henkilönä Kertu maininitsi puheessaan professori Hannu Salmen, joka itse ei valitettavasti päässyt paikalle sairastumisen takia.


Perinteinen pönötyskuva, kuvaaja tuntematon, kamera minun. Janin kassissa ei suinkaan ole vaihtovaatteet kuten Väinö Leskisellä aikoinaan, mutta ei siellä viinalastiakaan ole. Olkoot sen sisältö salaisuus toistaiseksi.


Näyttelykohteet painottuvat valoon ja sähköön. Jälkimmäinen on siinä mielessä varsin ymmärrettävää, onhan tiedekeskus rakennuttu entisen sähkölaitoksen tiloihin. Erityisesti useat historialliset kohteet viehättivät minua.


Joissakin kohteissa on vielä hieman säätämisen varaa. Mittari väittää, että Paula Havasteen lävitse kulkee noin 120 ampeerin sähkövirta. Ilmeestä ja todistettavasti henkiin jäämisestä päätellen mittari on kalibroinnin tarpeessa.


Tällainen Faradayn häkki piti tulla Heurekankin tiedeteatteriin noin 15 vuotta sitten. Ei tullut, rahat loppuivat kesken.  Tiedän historian siitä, että minut palkattiin silloin tekemään sähköesityksestä köyhän miehen versio.

Tässä Eestin television kuvausryhmä ja Kertu Saks ihailemassa häkin sisällä räiskyviä salamoita.


Alakerrassa olevassa optiikan näyttelyssä minua viehätti erityisesti kaleidoskooppi, jonka sisälle pääsi ottamaan selfien monesta kuvakulmasta.



Samaa tekniikkaa saada yhdellä kuvalla kuvattua henkilö sekä edestä että sivusta käytettiin Suomessa aikoinaan poliisikuvissa. Filmi oli kallista. Arvoitukseksi jäänee, mikä tätä mallia aikoinaan hymyilytti. Ehkä hän oli vain sisäistänyt, että valokuvassa pitää hymyillä.

Ei kommentteja: