torstai 29. toukokuuta 2014

Höpö höpöä


Netti on täynnä mitä kummallisempaa höpö höpöä. Ehkä yllä oleva on sieltä viattomimmasta päästä ja sen takia tuskin tulee tehtyä mitään kovin suuria tyhmyyksiä. Se levisi kuitenkin mm.Facebookissa, jossa se sai runsaasti peukutuksia ja ihmettelyä. Kun vuosien päivien määrä ei ole jaollinen viikonpäivien määrällä ja on vielä karkausvuosiakin, niin varmaan jokin kummallinen kierto estää nimenomaan elokuun toistumasta samanlaisena 823 vuoteen. Tosin sehän tarkoittasi sitä, että mikään ei-karkausvuosi ei olisi tämän vuoden kaltainen saman vuosisatojen ajan.

Vuodessa on 365 päivää, karkausvuodessa 366. Vuoden päivät jaettuna seitsemällä on siten 52 ja yli jää 1 tai 2 päivää. Joten jos kuluva vuosi on alkanut maanantaina, niin seuraava vuosi alkaa tiistaina, karkausvuoden ollessa kyseessä keskiviikkona. Tästä on aika helppo päätellä, että samanlainen vuosi toistuu joko kuuden vuoden päästä, jos väliin mahtuu yksi karkausvuosi ja 11 vuoden päästä, jos välissä on kolme karkausvuotta. Kaksi karkausvuotta nimittäin hyppäyttää samanlaisen vuoden "yhdellä yli". Seuraavat vuoden 2014 kaltaiset vuodet tulevat olemaan 2025 ja 2031.

Jos vuosi on karkausvuosi, niin jakso on 28 vuotta. Miksi on näin ja miksi vuoden 2016 karkausvuosien jakso ei ole sama vuosien 2072 ja 2112 välillä, vaan se on silloin 40 vuotta? Nämä jätän lukijalle pohdittavaksi.

Vuoden 2014 kaltaiset vuodet viikonpäivien suhteen. Miksi jakso vuosien 2098 ja 2110 on poikkeava 12 vuotta? Vastaus siihen auttaa lopussa olevan toisen kysymyksen vastauksen keksimistä?

Seuraavan karkausvuoden 2016 kaltaiset vuodet. 

2 kommenttia:

Late kirjoitti...

7x4=28

Timo Suvanto kirjoitti...

Sanoisin pikemminkin, että 1/4 x 1/7 = 1/28

Jos riippumattomilla kokonaislukufrekvensseillä ei ole yhtisiä tekijöitä, niin yhteinen frekvessi saadaan tulona. Esimerkiksi jos kesäolympialaiset ovat joka neljäs vuosi ja Ranskan presidentti valitaan joka viides vuosi, niin samana vuonna nämä tapahtuvat joka kahdeskymmenes vuosi.