sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Väärä fontti pilaa hyvän vitsin




Facebookissa on vinkkejä kavereita ehkä kiinnostaville sivuille. Useatkin kavereista ovat jostain syystä vinkanneet tästä sivustosta. Olisiko maineellani armottomana viisastelijana jotain tekemistä asian kanssa?

http://thoughtcatalog.com/2013/50-people-on-the-most-intellectual-joke-i-know/

Huomasin näitä lukiessani, miten väärä kirjasinkin voi "pilata" vitsin. Nollan ja ison oo:n pitää olla riittävän lähellä toisiaan, jotta vitsi ei ole liian rautalangasta väännetty. Minun selaimessani kirjasin oli ylempi, jolloin vitsin hoksasi "liian helposti". Ei tullut sitä ahaa-elämystä, joka olisi varmaan tullut, jos selaimessa olisi ollut käytössä vaikka alempana oleva kirjasin.

Jätetään tässä nyt vaille huomiota se, että standardin mukaisesti suureen arvon ja yksikön välillä on välilyönti. Siis 0 K eikä 0K, mutta tietysti OK.

Monissa kirjasimissa pikku o ja nolla 0 ovat hyvin saman kaltaiset. Muuten kävisikin, mutta tässä tapauksessa vain absoluuttisen lämpötilan yksikkö kelvin lyhennetään isolla k-kirjaimella K. Sandardi on se, että henkilönimistä johdetut yksiköt kirjoitetaan pienellä, mutta niiden symbolit ovat iso kirjain.  Sama kirjain isona ja pienenä voi olla eri suureen yksikkö. Kuten vaikka sekunti (s) ja siemens (S).

Pieni kisa päätteeksi.  Mitä ovat ja mikä yhdistää kartan mustat valtiot? Nopeinten oikein vastanneelle palkinnoksi vapaavalintainen kirja hyllystäni löytyvistä kirjoistani. Siis niistä, joissa on kannessa nimeni ainakin yhtenä tekijänä.



6 kommenttia:

Harri Vartiainen kirjoitti...

Mustat ovat maita joissa ei ole metrijärjestelmä käytössä?

Timo Suvanto kirjoitti...

Kysymys oli kaksiosainen! Toinen puolisko puuttuu vielä.

Anonyymi kirjoitti...

Tää meni aika helpoksi:
USA, Liberia, Myanmar.

Timo Suvanto kirjoitti...

Nyt meillä on oikeat vastaukset tehtävän molempiin osiin. Koska vastaajia on nähtävästi kaksi (eri henkilöä), niin ekana osoitteensa lähettänyt saa kirjapalkinnon. Kirja on siis meikäläisen tuotantoa ja tässä kontekstissa katson yleissivistykseen kuuluvan, että kirjan nimi löytyy omasta takaa.

Osoite siis mailiin timo.suvanto@kolumbus.fi

Anonyymi kirjoitti...

Lähetä kirja Harri Vartiaiselle. Minun vastaukseni oli peesaamista.

Timo Suvanto kirjoitti...

Kirja on jo lähtenyt.