sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Happy Wake Up as a Millionaire



Muutama kirjoitus taaksepäin kysyttiin, voisiko tennispelissä menestyminen vaikuttaa siihen, miten valmistaudutaan seuraavaan peliin ja siten siis myös seuraavan pelin tulokseen. Vastasin, että onhan se hyvin mahdollista. Matemaattisesti tätä tilannetta voitaisiin mallintaa ns. Markovin ketjulla, jossa tpahtuman todennäköisyys riippu edellisestä tapahtumasta, mutta ei aikaisemmasta historiasta.

Eräs aika pedantti tuttavani piti päiväkirjaa piti päiväkirjaa pelatessaan tennistä kaverinsa kanssa kerran viikossa. Aineisto on yhden talvikauden otteluista ja siinä koitetaan selvitellä, miten ennen peliä tapahtunut valamistauminen on vaikuttanut pelin tulokseen. Alla tilasto, jossa näkyy miten voitot ja tappiot pelissä ovat jakautuneet sen mukaan, oliko etukäteen venytelty kunnolla. Kunnolla venyttely tarkoitti tässä yhteydesä noin 15 minuutin monipuolista verryttelyä. Toinen vaihtoehto oli pelin aloittaminen suunnilleen kylmiltään pienen alkupallottelun jälkeen.


Venyttelyn vaikutus tulokseen







Voitto
Tappio
Yhteensä
Venyttely
12
5
17
Ei venyttelyä
6
9
15
Yhteensä
18
14
32


Tulokset voidaan muuttaa todennäköisyyksiksi. Eli näin tilastollisesti tuttavalleni tulisi voitto tai tappio riippuen siitä, verrytelläänkö ja venytelläänkö kunnolla ennen peliä.


Venyttelyn vaikutus tulokseen







Voitto
Tappio
Yhteensä
Venyttely
0,71
0,29
1,00
Ei venyttelyä
0,40
0,60
1,00


Kuten saattaa aavista, niin kunnon venettyly parantaa rutkasti tuloksia, kun vaihtoehtona on kylmiltään peliin lähteminen. Etenkin tähän ikään tultaessa erityisesti kun pitäisi etukäteen (ja jälkikäteen) lämmitellä, verrytellä ja venytellä oikein kunnolla. Tulosten ollessa tällaiset, luulisi että jopa amatöörit valmistautuisuvat kunnolla peliin. Laiskuudesta, ajanpuutteesta ja muista tekosyistä johtuen se jää helposti tekemättä - varsinkin jälkikäteen.
Alla pieni katkelmä tilastosta, johon merkitty oliko ennen peliä venyttyä ja sen jälkeen tulos. Siinä siis on kerrottu pelin tulos valmistautumisen funktiona.

Venyttely
Voitto
1
1
0
1
0
1
0
0
1
0
1
1


Vaihtamalla sarakkeiden paikkaa ja nostamalla Venyttely-saraketta yhden rivin ylöspäin, saadaankin seuraavaan peliin valmistautuminen edellisen pelin funktiona. Eli vaikuttaako ja miten pelissä saatu voitto tai tappio seuraavalla kerralla alkuvalmisteluihin? Tapahtumia on tietysti yksi vähemmän, koska viimeisen pelin jälkeen ei ollut enää seuraavan pelin alkuvalmisteluja.




Venyttely
Voitto
1
1
0
1
0
1
0
0
1
0
1
1





Tulokset taulukkoon kerättynä

Tuloksen vaikutus venyttelyyn






Venyttely
Ei venyttelyä
Yhteensä
Voitto
8
10
18
Tappio
9
4
13
Yhteensä
17
14
31

Sama  tilasto todennäköisyyksinä.

Tuloksen vaikutus venyttelyyn






Venyttely
Ei venyttelyä
Yhteensä
Voitto
0,44
0,56
1,00
Tappio
0,69
0,31
1,00

Tulokset vahvistavat tuttavani kertomuksia. Vaikka valmistautuminen otteluun on hänellä monista tekijöistä riippuvaa ja siksi aika satunnaista, niin selkeästi voitot tuntuvat "menevän päähän". Voitetun ottelun jälkeen kiusaus "lintsata" rasittavista venyttelyistä on selvästi suurempi kuin hävityn ottelun jälkeen. Kyllähän tässä vähemmälläkin vaivalla pärjätään.


EVVK voisi joku sanoa. Varmaan tuttavani pelistatistiikka kaverinsa kanssa käydyistä tennisotteluista ei niitä maailmaa seisauttavimpia juttua olekaan. Oletetaan nyt kuitenkin, että sinun syytä tai toisesta pitäisi lyödä vetoa kaverusten sueraavan ottelun tuloksesta. Käydysitä 32 ottelusta kaverini on voittanut 18, joten varmaan kannattaisi lyödä vetoa hänen puolestaan. Voiton todennäköisyys aikaisempien otteluiden perusteella on 0,56 ja vastaavasti tappion 0,44.


Todennäköisyydet eivät ole kuitenkaan absoluuttisia. Ne riippuvat oleellisesti saatavilla olevasta informaatiosta. Jos veto tennisottelusta lyödään juuri ennen pelin alkua, niin vedon lyöjällä voi olla tieto siitä, onko kaverini suorittanut alkuvenyttelyn vai ei. Jos on, niin voiton tilastollinen todennäköisyys onkin enää vain 0,4 eli nyt kannattaisi lyödä vetoa hänen häviönsä puolesta.

Sama pätee tietysti silloinkin, kun vasta edellisen ottelun tulos on selvillä. Aika yksinkertaisella laskulla saadaan alla oleva todennäköisyystaulukko.


Seuraavan ottelun voiton ja tappion todennäköisyys






Voitto
Tappio


Alla voitto
0,48
0,52
1,00
Alla tappio
0,61
0,39
1,00

Hävityn ottelun jälkeen kaverini tilastolliset mahdollisuudet voittaa ovat 0,61, mutta voitetun ottelun jälkeen niukasti alle 0,5 eli 0,48.

Todellisuudessa urheilun tulokset riippuvat monista pienistä seikoista, mutta yllä oleva on kuitenkin se periaate, jolla urheiluvedonlyönti toimii. Keräämällä kaikki mahdollinen otteluiden lopputuloksiin vaikuttava informaatio ja muuttamalla niiden vaikutus numeeriseen muotoon saadaan eri lopputuloksille todennäköisyydet. Esimerkiksi Veikkauksen Pitkäveto, jossa veikkaaja saa sijoittamansa panoksen oikeasta lopputuloksesta todennäköisyyden määräämän kertoimen mukaan, onkin itse asiassa peliä kertoimen laatijan ja veikkaajan välillä, eikä joukkueiden ja pelaajan välillä.

Jos pelaaja onnistuu jatkuvasti pelaamaan ns. ylikertoimia, eli otteluita, joissa voiton kerroin on liian suuri sen todennäköisyyteen nähden, niin hän pitkän päälle pelattaessa jää voitolle. Tällä tavalla väittää elättävänsä itsensä ja perheensä mm. Jorma Vuoksenmaa. Hieman tosin ihmetyttää, miksi Vuoksenmaa haluaa jakaa tietonsa muiden pelaajien kanssa. Toki korvausta vastaan, ja siinä se ihmettelyn syykin taitaa olla.

Rikastuminen urheiluvedonlyönnillä on niitä asioita, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Jännitystä sillä saa elämäänsä, jos on vedonlyöntihenkinen. Minä en ole. Siksi lyön vetoa silloin harvoin kun niin teen pienillä panoksilla ja varmoja kohteita. Kuten Persujen vaalivoittoa viime syksynä kertoimien ollessa minulle suosiolliset. Tulokselle vähintään 25 paikkaa tarjottiin niin huimaa ylikerrointa, että jokainen minua pienemmällä paikkamäärällä vastaan lähtenyt teki tarjouksen, josta ei kerta kaikkiaan voinut kieltäytyä. Miljonäärinä en tosin herännyt, mutta pari aamuna tunsi edellisenä iltana juoneensa voittokonjakkia ehkä kahden sormenleveyden verran turhan paljon. Voittamisen juhlistaminen on tekniikkalaji, kuten on tullut viime aikoina huomattua.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Löysin vasta mielenkiintoisen blogisi. Olen itsekin kiinnostunut tieteestä ja valokuvauksesta - lisäksi tenniksestä ja vedonlyönnistä. Myös pakkoruotsiin suhtautumiseni on... rationaalinen.

Hieman off-topiccina urheiluaiheeseen: Urheilun _jälkeisestä_ venyttelystä ja verryttelystä ei ole tietääkseni tieteellisesti todettu olevan mitään fysiologista hyötyä. Toki venyttely on aina hyväksi liikkuvuudelle, mutta sitä voi suorittaa aina lihakset lämpimänä.